• 脆脆

喂呀,都話左檢測包唔使搶囉

已更新:2月26日


小編係上回雖然話要買定檢測包,但都講咗唔使囤積,因為愈來愈多網店同品牌都相繼發售,又唔見得有炒賣情況,小編覺得,這類型的產品生產成本同規格要求都比口罩小,而且不致於全球搶購的情況,所以你們見到部份店舖搶光情況都係港人恐慌情緒導致。


呢幾日替好幾位熟客做家庭消毒殺菌,談到幾口子要買定 50 包檢測包以備不時之需,同事即刻跌咗個下巴落地,亦討論到巨聲林欣彤初確並建議使用不同品牌的檢測包,因為林聲稱她已出現病徵多天,同時使用兩個品牌,A 是持續陰性,而 B 是陽性,她亦提到未必是品質問題,因為 A 是有效檢測其同住家人是陽性,只是對佢本人無效而已。


雖然我們公司無賣新冠檢測包,但因為我們前線同事的工作都屬於高危,所以都要搜購一定數量比同事使用,如果唔想出街買,我們整理左以下的網站比大家參考下(不定期更新),連平時唔係賣呢類型的網店都賣埋一份,搞笑:

* 小小經驗分享,做撩鼻測試要確保棉花頭一定要掂到鼻控深處,一定要入過平時撩鼻屎,絕對唔可以淨係係啲毛度撥下撥下,要入到個窿可以夾住支棉花頭咁,係好唔舒服的。如果你有去過政府的核酸檢測,你會明的。(不過小編都試過一次,個姑娘好 Hea 咁撥兩野,我要投訴佢換個第二個姑娘做,好彩個次唔係小編第一次做,知道個手勢應該係點,我仲話我哋都係做高危工作,如果係佢嘅工作態度導致走漏,我自己嘅都同唔到個社會同客人交代,我都專登抽時間去檢測,可唔可以認真D。)

22 次查看0 則留言